Keizers van het romeinse rijk: Een analyse van data (26 v.chr. – 395 n.chr.)

In deze dataset staan de gegevens van dynastieën van keizers van het romeinse rijk, van de Julio-Claudian tot de Constatinian dynastie. De dataset dateert van 26 v.chr. tot 395 n.chr. Interessante variabelen zijn: method of accession of power, date of end of reign en cause of death. Deze dataset kan worden gebruikt om een ‘survival analysis’ te doen. Hierbij doe je onderzoek naar de voorspelde waarde van hoelang een romeinse keizer aan de macht zal blijven, op basis van zijn karakteristieken (zoals dynastie, manier van macht verkrijgen etc.). In dit artikel ga ik echter een onderzoekende analyse doen (exploratory data analysis). Ik ga o.a. onderzoeken welke dynastieën er allemaal waren, welke succesvol waren en wat de meest voorkomende doodsoorzaak was.

Het romeinse keizerrijk dateert van 27 v. Chr. tot 476 n. Chr. De eerste romeinse keizer was Octavianus, ook wel Augustus (de verhevene) genoemd, die een achterneef van Julius Caesar was. De vrouw van de keizer was ook belangrijk: ze stonden vaak symbool voor deugdzaamheid en fatsoen. Ondanks dat ze niet mochten stemmen, konden ze wel het publiek toespreken. Tijdens het keizerschap van Augustus was Livia zijn vrouw. Haar zoon (van een ander huwelijk), genaamd Tiberius, werd de tweede keizer (Fens, 2010). In zijn algemeenheid was het idee dat vrouwen een dienende rol moesten spelen. Dit uit zich in opschriften van grafzerken. Vrouwen werden afgebeeld als voorbeeldige huismoeders die allen kinderen het leven hadden geschonken, van hun man hadden gehouden, het huishouden op rolletjes hadden laten lopen, wol hadden gesponnen, een goed gesprek hadden kunnen voeren en tegelijkertijd hun plaats hadden gekend (Freisenbruch, 2011).

De dataset heeft de volgende variabelen:

  • Names
  • Date of birth
  • City and Province of birth
  • Date of death
  • Method of accession to power
  • Date of accession to power
  • Date of end of reign
  • Cause of death
  • Identity of killer
  • Dynasty
  • Era
  • Photo

En de dataset heeft 68 rijen, dus 68 keizers zijn inbegrepen in deze dataset. Echter zijn er totaal 157 Romeinse keizers geweest (Fens, 2011), maar die zijn niet allemaal te vinden in deze dataset. Laten we eens gaan kijken naar de verschillende dynastieën.

Dynastieën van keizers van het romeinse rijk.
Figuur 1. Dynastieën van romeinse keizers (26 v.chr. tot 395 n.chr.)

Er zijn 8 dynastieën. De Gordian dynastie is de meest succesvolle en heeft 22 keizers. Theodosian heeft de minste met maar 1 keizer. De eerste keizer van de gordiaanse dynastie was Gordian I. Hij was samen met zijn zoon (Gordian II) maar voor 3 weken aan de macht, totdat hij zelfmoord pleegde omdat zijn zoon doodging in een strijd met de rebelse voormalig keizer Maximus Thrax.

Laten we eens kijken hoe deze keizers aan de macht zijn gekomen door te krijgen naar succession.

Manier van macht verkrijgen van keizers van het romeinse rijk.
Figuur 2. Succession. (26 v.chr. tot 395 n.chr.)

Het geboorterecht valt op, maar er zijn toch nog 10 keizers die zelf de macht grepen. Daarnaast werd er een groot deel aangewezen door het leger en de senaat. Verkiezingen kwamen nauwelijks voor. Een keizer die aan de macht kwam door seized power was Vittelus. Hij was voor maar 8 maanden keizer. Dit gebeurde in het vierkeizerjaar 69 n. Chr. waar de ene na de andere keizer zich opvolgden en wat gekenmerkt werd door burgeroorlogen.

Hoe zouden deze keizers dood zijn gegaan? Laten we het onderzoeken.

Doodsoorzaak van keizers van het romeinse rijk.
Figuur 3. Doodsoorzaak van romeinse keizers. (26 v.chr. tot 395 n.chr.)

Een romeinse keizer werd vaker gedood door een andere keizer dan hij stierf door ziekte! Bovendien doodde het leger hem soms. Een keizer die door de praetorian guard (bodyguards van een romeinse generaal) werd vermoord is Maximus I. Hij werd notabene benoemd door de praetorian guard. Een ding is zeker: de baan keizer was een gevaarlijke!

Referenties

Fens, M. J. (2010). Alle 157 Romeinse Keizers: Een hardcover in kunstleer gebonden met goudopdruk (1ste editie). Aristoscorpio Uitgeverij.

Funnekotter, B., Brouwers, L. & Spiering, H. (2019, 6 februari). Onbehaarde Apen: Waarom Rome niet in één dag viel. NRC. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/06/onbehaarde-apen-waarom-rome-niet-in-een-dag-viel-a3652957

Freisenbruch, A. (2011). Vrouwen van Rome: seks, macht en politiek in het Romeinse rijk (1ste editie). Athenaeum.

Historiek. (2022, February 12). Keizer Augustus – De eerste keizer van het Romeinse Rijk. https://historiek.net/augustus-eerste-keizer-romeinse-rijk/1032/

Potter, D. (2010). De keizers van Rome : de geschiedenis van het Romeinse keizerrijk van Gaius Julius Caesar tot de val van Rome. Deltas.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *